Editie 2009

Persbericht IPON2009

De tweede editie van de IPON is een feit. Twee dagen lang kunt u zich in Hal 5 en het Mediaplaza van de Jaarbeurs in Utrecht weer laten informeren en inspireren middels de talloze gratis workshops, lezingen en presentaties op het gebied van onderwijs en ict. Digitale leermiddelen, e-learning, educatieve games, software, automatisering en meer: u vindt het op de IPON2009! Vergroot uw digitale vaardigheden in een interactieve workshop, bezoek de presentaties en laat u weer helemaal bijpraten door deskundigen.
Meer dan 90 bedrijven geven acte de présence op de beursvloer. Zij vertellen u alles over de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en ict. En wat denkt u van nieuwe initiatieven als: De Digischool Vrijmarkt, waarbij scholen hun eigen ontwikkelde creatieve toepassingen presenteren aan andere scholen [in samenwerking met stichting Digitale School]. De Teachmeet: een informele bijeenkomst voor iedereen die nieuwsgierig is naar technologie, onderwijs, innovatie en creativiteit [onder leiding van Fons van den Berg]. Het Smart teaching program live vanuit Canada. Het Cinekid multimedia lab en Het Innovatie & Creatie Plein met allerlei toepassingen op het gebied van film, muziek en vodcasting. En ook de IPON Awards, beursrondleidingen en de Hospitality lounge.

Daarnaast zijn wij zeer verheugd dat we ook dit jaar weer een aantal sterke keynotes op het programma hebben staan. Albert Schot zal op woensdagochtend de IPON openen. Daarna volgt een inspirerende keynote van Paul Vermeulen over de samenhang tussen leermiddelenkeuze en onderwijsbeleid. In de middag geeft Jan Lepeltak een multimediale keynote over smart learning en deep learning.
Donderdagochtend zal dr. Amber Walraven van de Universiteit Twente ons op een leuke, leerzame en zeer verfrissende manier meer vertellen over de googlificatie van het onderwijs. Hierna hoort u van Wilfred Rubens alles over de democratisering van technologie en de gevolgen voor het onderwijs. Daarnaast vindt u meer dan 100 parallelsessies, workshops en presentaties in de zalen van het Mediaplaza.
Al met al u zult begrijpen dat we weer trots zijn. Trots op het feit dat we door de handen van vele onderwijsinstellingen en organisaties ineen te slaan iets kunnen bereiken dat het onderwijs verdient.
We zijn er dan ook van overtuigd dat u aan het eind van dit evenement goed geïnformeerd en vol ideeën huiswaarts keert en uw kennis deelt met leerlingen en collega’s. En natuurlijk hopen wij u ook volgend jaar weer te mogen begroeten op 10 en 11 maart op de IPON2010. Want de ontwikkelingen gaan snel en het is meer dan ooit van belang om goed geïnformeerd te zijn.

Namens het ICT Platform Onderwijs Nederland [IPON]

Drs. Martin P. Smelt
Directeur uitgever Vives

IPON wordt georganiseerd door Magevents bv en is een samenwerkingsverband tussen APS IT-diensten, SLB diensten, Vives en AVS.

De Digischool vrijmarkt tijdens de IPON2009
samenwerken en kennisdelen met collega’s

Wat is leuker dan zelf leermiddelen te ontwikkelen? U kunt dat zien op de Digischool Vrijmarkt. Een volledig nieuw en uniek initiatief van afgelopen jaar op de IPON2009 de Digischool Vrijmarkt. Ook in 2010 kunnen de scholen zich inschrijven om deel te nemen aan de vrijmarkt. De Digischool Vrijmarkt is, onder auspiciën van stichting de Digitale School, speciaal geïnitieerd om scholen, die zelf iets innovatiefs hebben ontwikkeld op het gebied van digitale leermiddelen of op het gebied van ICT  de mogelijkheid te geven zichzelf aan andere scholen te kunnen presenteren. De vrijmarkt is tevens de ontmoetingsplek om ideeën op te doen en uit te wisselen. Want samenwerken en kennisdelen met collega’s werkt stimulerend. De vrijmarkt vindt plaats op de beursvloer in hal 5 en is op beide dagen van de beurs geopend.

De onderstaand scholen hebben zich op de IPON2009 gepresenteerd  op de Digischool Vrijmarkt.
Deze scholen presenteerden hun eigen ontwikkelde leermiddelen en innovatieve oplossingen:

 • Het Windesheim PTH
 • Dunamare-onderwijsgroep
 • Dalton Voorburg
 • De Dubbelburg
 • OBS Het Mozaiek Deventer
 • Openbare Scholengemeenschap Bijlmer
 • OBS Het talent
 • Kindercampus Hilversum
 • Techniquiz
 • Taalklas
 • GIS
 • Wikikids
 • Woordenschat
 • Games Atelier
 • Novomentor

ipon_awards_2009_kl

De juryvoorzitter Louis Hilgers (hoofdredacteur ICTnieuws.nl) heeft de Awards uitgereikt aan;

1. Winnaar in de categorie software Primair Onderwijs
Nieuwsbegrip van de CED groep (www.nieuwsbegrip.nl/nieuwsbegrip.htm)
De jury is van mening, dat deze innovatieve aanpak voor verbetering van tekstbegrip, waarbij heelimpliciet gebruik gemaakt wordt van de dagelijkse actualiteit een IPON Award waardig is.


2. Winnaar in de categorie hardware Primair Onderwijs

Smart Table van Smart Technologie (www.smarttech.com/)
De jury is van mening, dat deze variant op het digibord innovatief genoeg is om de IPON Award 2009 te mogen ontvangen. Wel hoopt de jury op een scherpere prijsstelling.

3. Winnaar in de categorie software Voortgezet Onderwijs
Plazaschool – Game Basics (www.plazaschool.nl)
De jury is van mening … dat educatieve content hier op een verantwoorde wijze gebruik maakt van de games-omgeving van jongeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 60% van onze leerlingen gamet. Plazaschool is een voorbeeld van geslaagde aanpak.iponawards2009

4. Winnaar in de categorie hardware Voortgezet Onderwijs
Hippus – handshoe Mouse –Drs. Paul Helder (www.hippus.nl)
De jury is daarom van mening …dat Paul Helder en zijn team een inmiddels (in deze tijd van digitale ontwikkelingen) eeuwenoude ooghandinterface apparaat opnieuw heeft uitgevonden. Rekening houdend met de karakteristieke eigenheid van individuele personen. De naam Handshoe Mouse is overigens volgens de jury meer van toepassing dan Hippus (paard?).

5. Winnaar in de categorie software MBO
Novomentor – Keur ICT (www.novomentor.nl)
De jury is van mening …dat NovoMentor goed aansluit op de belangstelling en de trend van Mobile Learning. Deze innovatieve aanpak wordt pragmatisch en doeltreffend vertaald naar de dagelijkse (leer)praktijk.

6. Winnaar in de categorie hardware MBO
Niet uitgereikt.
De jury is van mening …dat er in deze categorie géén inzendingen binnen zijn gekomen die aan de standaarden van de IPON Awards kunnen voldoen.

7. Winnaar in de categorie special award-1
Instruct – Anton Wesdorp (www.instruct.nl)
De jury is van mening dat Instruct een unieke plaats in de ict en onderwijswereld heeft veroverd. Als we een bedrijf mogen aanwijzen dat een pluim, en meer nog …. een IPON Award verdient, dan kiezen we voor Instruct. De boeken blinken uit door nauwgezette aansluiting bij de behoeften van docenten en leerlingen.

8. Winnaar in de categorie special award-2
Teachmeet – Helikon (www.teachmeet.nl)
De jury is van mening dat TeachMeet de stimuleringsprijs krijgt, omdat het enerzijds in deze tijd passende vorm van (flitsende) informatieoverdracht is en anderzijds echt voor en door het onderwijs is. Iedereen kan meedoen. De lijn tussen presentator en publiek is diffuus geworden. De jury geeft daarom graag de gedachte mee dat deze Award een stimulans is het concept te vertalen en/of verder te ontwikkelen naar brede onderwijstoepassing in eerste instantie vooral gericht op docenten(na-bij-herscholing) en later op leerlingen.