Programma IPON 2011 – Woensdag 13 April

Programma IPON 2011 – Woensdag 13 april

10.00 – 10.30

Centrale Theater
Plenaire kick-off door Tim Rylands en Sarah Neild – PO VO BE

‘ICT to inspire: raising levels of creativity in children of all ages and abilities’
Tim Rylands verzorgt samen met Sarah Neild de eerste keynote van IPON2011. Ze presenteren enkele inspirerende, toegankelijke tools en ideeën om het niveau van schrijven, spreken, luisteren én de creativiteit van kinderen van alle leeftijden, te verhogen. ‘An exploration of many accessible, interactive and imaginative tools, Web2.0 and otherwise, that have a huge impact on raising children’s confidence, creativity, and collaboration, across the curriculum. Using, and creating, relevant, engaging resources, to motivate and enthuse children of all ages and abilities. Come prepared to be inspired and to leave with many practical ideas to apply back in the classroom.’


10.45 – 11.30

Gewoon Speciaal Theater 1
Bob Hofman – Ambassadeur Kennisnet SO – 
PO | VO | SO

Twee landen, één doel – “Lerend netwerk Nederland – Curaçao”
Al vier jaar werken scholen uit po en so in Nederland, Suriname en Curaçao samen in projecten als OpMaat en Learning Circles. Maar al te vaak geïnitieerd en ondersteund door ict-ambassadeurs die op zoek zijn naar betekenisvol onderwijs en een zinvolle inzet van ict. Passend bij de leerbehoefte en beperking van ieder kind. Betrokken bij Kennisnet-ambassadeurstrajecten in Nederland en Curaçao, wil Bob Hofman in het schooljaar 2011-2012 die ontwikkeling versterken door ambassadeurs uit Curaçao en Nederland aan elkaar te verbinden: door middel van een studiereis bijvoorbeeld, schoolbezoeken en samen projecten opzetten en uitvoeren, immers: een geïnspireerd mens leert zoveel meer. Nieuwsgierig? Laat je inspireren!


Petra Menzinga en Benjo Plandsoen – Ambassadeurs Kennisnet SO – 
PO | SO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 2

Opmaat-eduware.nl, gratis software en content voor het (speciaal) onderwijs
Met gratis online software zelf eenvoudig content maken voor het (speciaal) onderwijs. Al jaren blijkt uit de grote en groeiende gebruikersgroep dat deze raamwerk-software nuttig en bruikbaar is in allerlei scholings- en oefensituaties. De kern is het unieke ‘Op Maat’ systeem, waarmee iedereen zelf op maat gesneden pakketjes voor zijn of haar onderwijs kan maken en uitwisselen. Gebruiksvriendelijk, simpel en doeltreffend. De website en de software zijn onlangs volledig vernieuwd en nieuwe ontwikkelingen staan klaar om te worden ingezet. Wat dacht u bijvoorbeeld van Op Maat voor de iPad?


Jurgen van Groningen Schinkel – Ambassadeur Kennisnet SO – 
PO | VO | SO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 3

Mediawijsheid Speciaal – Goede Voorbeelden
Een aantal enthousiaste leerkrachten en docenten uit het Speciaal Onderwijs presenteert tijdens de IPON conferentie Gewoon Speciaal hoe zij aan de slag zijn gegaan met mediawijsheid. Met behulp van filmpjes en concrete materialen krijgen de deelnemers van deze ‘goede voorbeelden’-sessie een kijkje in de praktijk op een so-school. Door de leerkrachten en docenten over hun mediawijze lessen te laten vertellen, wordt een brug geslagen naar het primair en voortgezet onderwijs. Vol met tips en concrete handreikingen is deze sessie een echte aanrader!


Janneke Ooms-Verhoeven – Ambassadeurs Kennisnet SO – PO | VO
Gewoon Speciaal Theater 4

Yurls: maak een eigen startpagina voor je klas of school
Yurls kun je op verschillende manieren inzetten binnen je organisatie. Het kan schoolbreed, op vakgebied, per klas of op niveau per leerling. Al deze opties worden bekeken en besproken. We wisselen ervaringen uit en rubriceren op deze manier het  aanbod van interessante internetlinks overzichtelijk en functioneel.


Carola Schaak – Xafax – VO | MBO | HBO | WO
Gele theater

Wat is de toekomst van betalen met een chipkaart in het onderwijs?
Onzekerheid over het voortbestaan van de Chipknip, gekraakte OV-chipkaarten, skimmen… De ontwikkelingen op het gebied van betalen en de veiligheid van betaalsystemen volgen elkaar in hoog tempo op. Wat is de toekomst van betalen met een chipkaart in het onderwijs? Wat betekent de opkomst van het nieuwe pinnen en mobiel betalen? Tijdens de workshop informeren wij u over de meest recente ontwikkelingen van betaalsystemen in het onderwijs. Daarnaast demonstreren wij hoe studenten eenvoudig vanaf een laptop, iPad of smartphone kunnen printen.


Jurgen Verhaegen – Pearson Education Benelux – PO
Blauwe Theater

‘Vroeg Engels’ wordt makkelijker met iPockets
Jonge kinderen hebben het vermogen om spelenderwijs en zonder extra inspanning meerdere talen te leren. In onze internationaal georiënteerde maatschappij is een goede kennis van de Engelse taal van groot belang. Basisscholen spelen hierop in door ‘Vroeg Engels’ aan te bieden. De digitale lesmethode iPockets is speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse basisonderwijs en maakt ‘Vroeg Engels’ leuker en makkelijker voor zowel leerlingen als leerkrachten. Tijdens de presentatie/workshop ‘iPockets’ maakt u niet alleen kennis met de lesmethode, maar ook met de digitale didactiek en de natuurlijke taalverwerving waardoor iPockets gekenmerkt wordt. U zult zelf ervaren hoe eenvoudig, leuk en flexibel het geven van Engelse les in de onderbouw kan zijn. De lesmethode iPockets vormt samen met de bovenbouw methode Backpack Gold de eerste doorlopende leerlijn Engels voor groep 1 tot en met groep 8 van het po.


Sanne Lusink – Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – VO
Oranje Theater

Wel vrijheid, maar geen risico’s – De digitale lesplannen, didactiek en bronnen van Les 2.0!
Wikiwijs, vakcommunities, Teleblik… flexibilisering van (digitale) leermaterialen is een feit. Maar u wilt ook houvast en structuur. Beeld en Geluid herkent die vraag van scholen en ontwikkelde samen met dertig vo-scholen (het netwerk Digilessen VO) een nieuw type leermiddel: LES 2.0. Kerndoelen en examenprogramma’s vormen de basis voor de LES 2.0 lesplannen. Bij ieder lesplan staan krachtige bronnen klaar. Met deze lesplannen met de bijpassende bronnendossiers (Beeld en Geluid-collectie aangevuld door o.a Naturalis en Nationaal Archief) beschikt u over een ‘raamwerk leermiddel’. Test dit nieuwe leermiddel op kwaliteit, flexibiliteit en kosten-baten tijdens de workshop! Gebruik de gratis (proef)licentie voor een praktijktest op school.


Willem Denijs en Elleke Verwaijen – APS – PO | VO | MBO
Rode Theater

‘Kleppen dicht!
’
Ict leent zich uitstekend voor het ondersteunen van actieve werkvormen en samenwerkend leren. Ontwikkelingen als de elektronische leeromgeving en social media bieden daarbij een enorme kans. De inzet van dergelijke ‘tools’ vraagt echter om een andere rol, zowel van de leraren po en vo als de ict-coördinator. De coachende rol wordt steeds belangrijker, ook op afstand. Naast visie en deskundigheid, gaat het ook om digitaal toetsen/ assessment, digitaal portfolio en digitaal, interactief leermateriaal ontwikkelen Dat is de insteek van deze presentatie, over ‘Kleppen dicht!’ en de ‘Ict-kenniscoördinator po’. Bij echte, activerende didactiek moeten de kleppen van de laptops soms dicht!


Gert Snijders – Switch ICT Professionals – VO | MBO | HBO | WO
Grijze Theater

Wireless en het nieuwe Leren!
De student van tegenwoordig wil op een andere manier leren en studeren. Om dit te ondersteunen, moet je hier als onderwijsinstelling de juiste faciliteiten voor bieden. De student wil bijvoorbeeld non-stop wireless kunnen werken. Een permanente, stabiele connectie is hiervoor van essentieel belang. Overal en altijd je gegevens beschikbaar en samenwerken, zijn andere belangrijke elementen, waar Microsoft met Live@edu een hele mooie service voor biedt. Kortom hoe ziet het nieuwe leren eruit? Hoe kun je hier als onderwijsinstelling de juiste omgeving voor bieden? Waar moet je rekening mee houden? Waarin moet je faciliteren? Wat is hierbij belangrijk? Enzovoorts.


Liora Groen – E-learning Productions – MBO | HBO | WO
Groene Theater

Kennis vanaf de werkvloer naar het klaslokaal. Weblectures en Webcases voor studenten in het beroepsonderwijs
E-learning Productions ontwikkelde een serie webcolleges voor hogeschoolstudenten, waarbij professionals op locaties vertelden over verschillende aspecten van hun werkveld. Deze webcolleges zijn geïntegreerd in een reeks van colleges, projectopdrachten en toetsen. Dit jaar hebben 150 studenten deelgenomen aan dit nieuwe programma. Eerste resultaten laten een positief effect zien op zowel het efficiënter inzetten van gastcolleges als de aanwezigheid van studenten in de collegezaal. 
- efficiëntere inzet van gastcolleges
- hoge aanwezigheid van studenten bij de gastcolleges en de werkcolleges
- studenten verdiepen hun kennis door herhaald bezig zijn met de leerstof
- studenten goed voorbereid in de werkcolleges, veel interactie in de les


Edgar Muller – SchoolMaster BV – PO
Vives Theater

Magister, nu ook voor het basisonderwijs
Tijdens deze demonstratie toont SchoolMaster de mogelijkheden van Magister voor het basisonderwijs. Sinds dit schooljaar moeten de scholen digitaal hun leerling-gegevens uitwisselen met DUO. Vanzelfsprekend kunnen deze leerling-gegevens vanuit Magister rechtstreeks worden verstuurd. Ook de toetsinvoer binnen Magister is zeer gebruiksvriendelijk. U geeft aan welke toetsen worden gebruikt en vervolgens kunt u via een wizard de groep, de toets en afnamemoment kiezen om de resultaten in te voeren. Naast het administreren van de toetsgegevens, kan ook een leerling-dossier worden aangelegd. Onderdelen die kunnen worden geregistreerd zijn: oudercontacten,handelingsplannen en aanvragen voor zorgverlening. Daarnaast is de Ouderavondplanner een belangrijk onderdeel van Magister.


Jan Ligtenberg – extern projectleider Scholengemeenschap Rijk van Nijmegen – VO | MBO
Microsoft Theater

Ervaringen over zijn project waarin Live@Edu en BPOS gekoppeld worden ingezet
Jan Ligtenberg, extern projectleider Scholengemeenschap Rijk van Nijmegen deelt ervaringen over zijn project waarin Live@Edu en BPOS gekoppeld worden ingezet.


11:45 – 12.30

Hans Smeele, Martijn Leopold & Fons van den Berg – Ambassadeurs Kennisnet SO – PO | VO | SO
Gewoon Speciaal Theater 1

iPads en iPhones in het (speciaal) onderwijs
Tablet computers en smartphones doen hun intrede in het onderwijs. De iPad en iPhone zijn voorlopers van een revolutie in het gebruik van educatieve en ondersteunende hulpmiddelen voor leerlingen met een beperking. Het aanbod van apps voor genoemde apparaten is enorm. Makkelijk toegankelijk en wijd verspreid maken ze deel uit van het dagelijks leven om ons heen. Zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, sociale vaardigheid en leerprestaties van de leerlingen kunnen worden vergroot door het inzetten van deze relatief goedkope apparaten. In samenwerking met experts zal een aantal educatieve toepassingen voor het so op de iPad en iPhone worden gedemonstreerd.


Petra Menzinga en Benjo Plandsoen – Ambassadeurs Kennisnet SO – PO | SO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 2

Opmaat-eduware.nl, gratis software en content voor het (speciaal) onderwijs
Met gratis online software zelf eenvoudig content maken voor het (speciaal) onderwijs. Al jaren blijkt uit de grote en groeiende gebruikersgroep dat deze raamwerk-software nuttig en bruikbaar is in allerlei scholings- en oefensituaties. De kern is het unieke ‘Op Maat’ systeem, waarmee iedereen zelf op maat gesneden pakketjes voor zijn of haar onderwijs kan maken en uitwisselen. Gebruiksvriendelijk, simpel en doeltreffend. De website en de software zijn onlangs volledig vernieuwd en nieuwe ontwikkelingen staan klaar om te worden ingezet. Wat dacht u bijvoorbeeld van Op Maat voor de iPad?


Jurgen van Groningen Schinkel – Ambassadeur Kennisnet SO – 
PO | VO | SO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 3

Mediawijsheid Speciaal – Goede Voorbeelden
Een aantal enthousiaste leerkrachten en docenten uit het Speciaal Onderwijs presenteert tijdens de IPON conferentie Gewoon Speciaal hoe zij aan de slag zijn gegaan met mediawijsheid. Met behulp van filmpjes en concrete materialen krijgen de deelnemers van deze ‘goede voorbeelden’-sessie een kijkje in de praktijk op een so-school. Door de leerkrachten en docenten over hun mediawijze lessen te laten vertellen, wordt een brug geslagen naar het primair en voortgezet onderwijs. Vol met tips en concrete handreikingen is deze sessie een echte aanrader!


Jack Nowee – Ambassadeur Kennisnet SO – 
PO | SO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 4

Webjes, Weetjes, Doepaden, Kiespaden, Minipaden, Webpaden, Piekerpaden met Yurls
Jack Nowee heeft vanuit het gedachtegoed van Meervoudige Intelligentie diverse paden gemaakt waarmee leerlingen uit so en po op allerlei manieren zelfstandig informatie doorlopen op allerlei niveaus. Jack heeft hier vooral Yurls pagina’s gemaakt. Hoe en waarom deelt Jack met u tijdens deze boeiende workshop.


Herman Rigter – Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm – VO
Gele Theater

De docent als regisseur van het onderwijsproces
Op de Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm in Hilversum wordt al jaren gewerkt aan het integreren van methodeonafhankelijke (open) ict-materialen in het onderwijs. Om dit succesvol te laten verlopen, is het noodzakelijk dat de docent nadrukkelijk de rol van regisseur binnen het onderwijsproces op zich neemt. Het ontwikkelen van leerlijnen krijgt hierbij veel aandacht. In deze presentatie wordt getoond hoe dit proces de afgelopen jaren is verlopen binnen deze scholen en wat de toekomstplannen zijn.


Andy Struys – Dell – PO | VO | MBO | HBO | WO
Blauwe Theater

Dell KACE vereenvoudigt systeembeheer in het onderwijs en bespaart u veel tijd en geld
In deze workshop toont Dell KACE u hoe systeembeheer in het onderwijs eenvoudiger kan en u tegelijkertijd geld en tijd kunt besparen. Onderwijsinstellingen in het voortgezet en hoger onderwijs staan continu onder druk om de efficiëntie te verhogen zonder in te boeten op de kwaliteit van het onderwijs. Ondertussen maken draadloze technologie en de zorg om veiligheid van data hun taak nog ingewikkelder. Kom erachter hoe de Dell KACE Familie van Systems Management Appliances  deze uitdaging aangaan en overwinnen.


Anton Wesdorp en Wim Dommerholt – Instruct – VO | MBO
Oranje Theater

Toets-ICT, computervaardigheid op maat
Leerlingen denken vaak dat ze redelijk met de computer overweg kunnen. Zolang het over spelletjes gaat, klopt dat meestal vrij aardig. Maar een grafiek of een werkstuk met een inhoudsopgave en een index maken, dat lukt de meesten niet.
We kijken naar mogelijkheden om snel en eenvoudig te achterhalen wat leerlingen wel en niet kunnen. Ook laten we zien hoe we demonstratiefilms inzetten om vaardigheden te verduidelijken, daarna opdrachten laten maken en dat afsluiten met een toets. Het uiteindelijke doel is om leerlingen computervaardiger te maken.
Alle materiaal is online of vanuit een elo beschikbaar.


Theo Schijf – Muiswerk Educatief – PO | VO | MBO
Rode Theater

Efficiënt oefenen met de computerprogramma’s voor taal en rekenen van Muiswerk Educatief, nu ook online!
Ruim 2500 basisscholen, middelbare scholen en ROC’s werken met Muiswerk computerprogramma’s voor de Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde. Wij laten u zien hoe u de programma’s kunt inzetten. Muiswerkprogramma’s zijn levende leermiddelen. Ze luisteren naar u om te begrijpen wat de bedoeling is en bepalen daarna zelf wat iedere leerling nodig heeft. Ze geven de lesstof in kleine stukjes en grijpen direct in om gemaakte fouten de volgende keer te voorkomen. Kortom, leerlingen werken zelfstandig en de slimme didactiek van de programma’s houdt ze stevig bij de les. Nu ook online!


Ingrid Leegsma – EPN – 
PO | VO | MBO
Grijze Theater

De nieuwe generatie lesmateriaal van EPN
In onze workshop maakt u kennis met de digitale EPN methodes en de nieuwe bijbehorende Docentenkit en Leerlingenkit, waarin u presentaties, video’s, animaties en ander bronmateriaal vindt en het digitale oefenmateriaal voor de leerlingen.
Wij hebben goed geluisterd naar de ervaringen van docenten en hebben op basis daarvan vernieuwingen en verbeteringen aangebracht in onze digitale omgeving. Met trots presenteren wij u de nieuwe generatie digitaal lesmateriaal en wisselen graag met u van gedachten – hoe kunt u deze middelen optimaal inzetten voor maximaal resultaat?


Sijbren van der Lijn – SchoolMaster BV – VO
Groene Theater

Magister ELO, een ideaal samenspel tussen schooladministratie & E-learning
Tijdens deze demonstratie maakt u in vogelvlucht kennis met de mogelijkheden van Magister ELO. Het biedt door de koppeling met schooladministratie, agenda, rooster, lesdashboard en cijferadministratie unieke functionaliteit met grote voordelen. Er ontstaat een geheel nieuw soort omgeving met enorme potentie, voor iedereen die leert en werkt op school! Het invoeren van een elektronische leeromgeving op school vraagt  om specifieke aandacht en kan op verschillende manieren worden aangepakt. Wij bieden u alvast enkele handvatten aan om een succesvolle implementatie mogelijk te maken.


Wietse van Bruggen, Madelief Keyser en Tonny Plas – Kennisnet – PO | VO
Vives Theater

Leren van de Toekomst, de volgende stap na een uniek experiment
In 2010 initieerde Kennisnet binnen het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma het succesvolle en unieke project Leren van de Toekomst op een basisschool in Eibergen: drie weken lang onderwijs met uitsluitend de nieuwste technologische toepassingen. De uitkomsten maken ons nieuwsgierig naar inzetbaarheid binnen andere sectoren. Dit jaar wordt er in het VMBO-tl drie weken lang geëxperimenteerd met innovatieve ict-oplossingen en doen we onderzoek naar wat wel en niet werkt. In de presentatie hoort u de belangrijkste ervaringen en bevindingen uit 2010 en worden de nieuwe plannen voor 2011 uit de doeken gedaan.


Harry Dubois – systeem -en netwerkbeheerder Corderius College Amersfoort – PO | VO | MBO
Microsoft Theater

Uitdagingen en oplossingen van Live@Edu uit zijn dagelijkse praktijk
Harry Dubois, systeem – en netwerkbeheerder op het Corderius College, te Amersfoort begeleidt het implementatietraject van Live@Edu op dit college. Hij vertelt op IPON over de uitdagingen en oplossingen uit zijn dagelijkse praktijk.


13.15 – 13.45

Centrale Theater
Keynote door Fons van den Berg (Helikon), aansluitend TeachMeet tot 15.30 uur.

1:1 – Leren professionaliseren in de 21e eeuw
Stel, je wilt je school de 21e eeuw in schieten en besluit een 1:1-traject te beginnen. Alle docenten en leerlingen krijgen een laptop of iPad als leer- of doceermiddel. Iedereen is blij. Wat mooi! Wat hip! Wat eigentijds! Technologisch is zo’n stap geen enkel probleem meer. Maar zijn docenten didactisch en vakinhoudelijk wel goed in staat om in zo’n 21e eeuwse, technologierijke leeromgeving te functioneren?
De impliciete verwachting is dat leraren al die technologie wel ‘effe snel’ (liefst in eigen tijd) adopteren. Dat eigentijdse onderwijs moet dan maar automatisch voortvloeien uit de ontstane situatie. Yeah, right!
Fons van den Berg (www.helikon.nl/blog) is Apple Education Mentor en begeleidt een aantal scholen met het innovatief en creatief ontwerpen van professionalisering in een 1:1-traject. Hij schetst de achtergronden, vertelt over mogelijkheden en ligt wat ‘best practices’ toe.


14.00 – 14.45

Wim Ludeke – Ambassadeur Kennisnet SO – PO | VO | SO
Podium Gewoon Speciaal

Mediawijsheid, een speciale editie van het ‘Lagerhuis’
In ‘Het Lagerhuis’ debatteren bevlogen en ‘mediawijze’ onderwijsmensen en leerlingen, afkomstig uit alle geledingen van het onderwijs, met elkaar aan de hand van spectaculaire stellingen. Het Lagerhuis staat met zijn betrokken debaters en zijn prikkelende, actuele stellingen garant voor een boeiend debat op de dagconferentie ‘Gewoon Speciaal’
Ook het publiek wordt gevraagd om deel te nemen aan de soms felle discussies.
De ‘speaker’ van dit speciale Lagerhuis is Wim Ludeke, voorzitter van het College van Bestuur van Stichting De Onderwijsspecialisten en bestuurslid van de PO-Raad.
Leerlingen van  de Johannes Calvijnschool uit Meppel faciliteren deze editie van het Lagerhuis.


Ronald van den Boogaard – The Rent Company b.v. – PO | VO | SO | MBO | Passend Onderwijs
Gele Theater

Kritische succesfactoren laptopprojecten
Laptop abonnement met als doel om iedere leerling toegang te bieden tot digitaal onderwijs inclusief service en verzekering voor zorgeloos computer gebruik.


Stefan van Goor – KlasseTV – 
PO
Blauwe Theater

KlasseTV 2.0 live; moet je eens kijken!
KlasseTV 2.0 is live. Vorig jaar tijdens IPON kon u meedenken met de nieuwe functionaliteiten voor KlasseTV 2.0. Vandaag presenteert directeur Stefan van Goor het vernieuwde KlasseTV. Klasse TV kan worden ingezet om leerkrachten met weinig ict-affiniteit te ondersteunen en kan ook goed worden ingezet door leerkrachten die vaardig zijn met digitale didactiek. Met nieuwe laagdrempelige en easy-to-use functionaliteit: didactische zoekfunctie, wekelijks actuele lessen, ‘mijn KlasseTV’. Voor de leerkrachten die zelf graag lesmateriaal ontwikkelen, zal Stefan van Goor een interessante samenwerking toelichten die KlasseTV op de IPON aankondigt!


Anthony van der Zande – Station to Station – PO | VO
Oranje Theater

Hoe kunt u het digibord of touchscreen didactisch inzetten?
Het digibord heeft in een snel tempo zijn intrede gedaan in het onderwijs. Veel leerkrachten zien reikhalzend uit naar het moment waarop ze met het bord mogen gaan werken. Anderen zien er misschien ook een beetje tegenop. Wat kan ik allemaal met het bord? Biedt het bord mogelijkheden om de kwaliteit van mijn onderwijs te verbeteren? Hoe gebruikt u het digibord interactief tijdens uw instructie en verwerking? Door praktische, laagdrempelige voorbeelden brengen we u op ideeën om meer uit het lesgeven met uw digibord of touchscreen te halen.


Menno van Hasselt & Saskia Klomps – KlasContact – 
PO
Rode Theater

KlasContact: brengt ouders en school dichter bij elkaar!
Als ouder wilt u toch ook weten wat er op school en in de klas van uw kind leeft? Geen briefjes meer kwijtraken? Wellicht praktische afspraken maken met andere ouders? Zou het niet mooi zijn om als leerkracht nieuwtjes op een directe manier te delen met ouders? Handige links naar ouders door te sturen, zodat kinderen kunnen oefenen met lezen en rekenen? Een verslag delen met foto’s van een schoolreisje? En als directeur meer inzicht krijgen in de communicatie tussen school en ouders? Op een leuke, interactieve manier laten wij u zien hoe KlasContact ouders en school dichter bij elkaar brengt.


Albert Schot – APS IT-diensten – PO | VO | MBO
Grijze Theater

SharePoint 2010 in het onderwijs
Het samenbrengen van informatie- en communicatiestromen in het onderwijs geeft scholen en schoolbesturen de unieke kans om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. SharePoint biedt hierin veel mogelijkheden, zoals publieke websites, intranet- en extranettoepassingen. Het implementeren van SharePoint in het onderwijs vraagt de nodige zorgvuldigheid in het inrichten van de SharePointomgeving en in de afstemming tussen het bestuur en de technische leverancier. Tijdens de presentatie SharePoint 2010 in het onderwijs focust Albert Schot op kansen, uitdagingen en de belangrijke aspecten ‘regie en samenhang’ om tot een succesvolle SharePoint implementatie te komen.


Aad van der Drift – Zernike College – 
PO | VO | MBO | HBO | WO
Groene Theater

Mail in de cloud, waarom werken met Google og Live@edu
Scholen krijgen steeds meer de mogelijkheid gebruik te maken van de verworvenheden van de Cloud. Google en Microsoft bieden dit beiden aan. Aad van der Drift geeft aan wat de mogelijkheden zijn van werken met Google og Live@edu.


Peter Feenstra – Eisma Edumedia – 
VO
Vives Theater

Taalonderwijs met Emma: modulair, flexibel, motiverend!
Eisma heeft een flexibel concept voor het aanbieden van lesmateriaal voor moderne en klassieke talen. De digitale componenten worden steeds belangrijker bij het kiezen van de lesmethode. Eisma Edumedia laat de keuze aan de school: gedrukt, digitaal, elo, of een optimale mix hiervan? In deze presentatie kunt u zien wat de mogelijkheden zijn. Uitgeverij Eisma Edumedia ontwikkelt lesmateriaal voor Nederlands en Engels (vmbo, praktijkonderwijs, mbo niveau 1 en 2) en Latijn en Grieks (vwo).


Sander van Geest – Verdonk, Klooster & Associates – PO | VO | MBO
Microsoft Theater

Maak kennis met het begrip Total Cost of Ownership
Sander van Geest van Verdonk, Klooster & Associates laat u inhoudelijk kennis maken met het begrip Total Cost of Ownership en neemt u in mee door de belangrijkste stappen van het zelf goed doorrekenen van ICT projecten. Uiteraard aan de hand van concrete voorbeelden uit de onderwijspraktijk.


15.00 – 15.45

Hans Sanderse & Sietske Vissers – Ambassadeurs Kennisnet SO – 
PO | SO
Gewoon Speciaal Theater 1

Muisvaardig? SO gepiept!
SO Gepiept, een leerlijn muisvaardigheid. Deze leerlijn is geschikt om systematisch, stap voor stap, muisvaardigheden aan te leren. De leerlijn is speciaal ontwikkeld om leerlingen waarvoor muisvaardigheid niet vanzelfsprekend is, zelfstandig de muis of een muisalternatief te laten bedienen en zo hun computermogelijkheden en dus hun wereld te vergroten. Deze leerlijn is zowel geschikt voor het po als het so.


Hans Smeele, Martijn Leopold & Fons van den Berg – Ambassadeurs Kennisnet SO – 
PO | VO | SO
Gewoon Speciaal Theater 2

iPads en iPhones in het (speciaal) onderwijs
Tablet computers en smartphones doen hun intrede in het onderwijs. De iPad en iPhone zijn voorlopers van een revolutie in het gebruik van educatieve en ondersteunende hulpmiddelen voor leerlingen met een beperking. Het aanbod van apps voor genoemde apparaten is enorm. Makkelijk toegankelijk en wijd verspreid maken ze deel uit van het dagelijks leven om ons heen. Zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, sociale vaardigheid en leerprestaties van de leerlingen kunnen worden vergroot door het inzetten van deze relatief goedkope apparaten. In samenwerking met experts zal een aantal educatieve toepassingen voor het so op de iPad en iPhone worden gedemonstreerd.


Katja Denen – Ambassadeur Kennisnet SO – PO | VO | SO | MBO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 3

EHBSO: Help! Ik heb een zorgleerling!
Hoe vind ik de juiste ICT-aanpassing?
Iedere leerling kan werken met ict en media! Sterker nog: ict kan de (leef)-wereld van uw zorgleerling vergroten. Laat uw inspireren en informeren over de mogelijkheden van ict bij uw zorgleerlingen.


Dick Lunenborg & Eric de Quartel – Ambassadeurs Kennisnet SO – 
PO | SO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 4

Verrijk je leeromgeving met RFID technologie
RFID technologie is vergelijkbaar met een geavanceerde barcode die kan worden gelezen door een PC of een ander apparaat. De RFID-chip kun je koppelen aan ieder (leer)object en je kunt deze chip vooraf programmeren. Acties zoals het starten van video, uitspreken van tekst, tonen van informatie of het afspelen van muziek zijn mogelijk. Veel meer onderwijstoepassingen, waarbij RFID technologie kan worden ingezet, zijn denkbaar. In deze workshop ziet u pakkende voorbeelden, verkent u de mogelijkheden van deze innovatieve toepassing en wordt u aan het denken gezet om toepassingen voor RFID in uw eigen onderwijspraktijk te bedenken.


Herman Rigter – Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm – VO
Gele Theater

Van laptopklas naar MacBookschool
De afgelopen vijf jaar is een tweetal vo-scholen in Hilversum, behorend tot de Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm, uitgegroeid tot volledige laptopschool. Alle leerlingen en docenten hebben altijd de beschikking over een Apple MacBook. Waarom we dit traject zijn gestart, hoe dit proces de afgelopen jaren is verlopen en wat onze toekomstplannen zijn, wordt in deze presentatie duidelijk.


Mark de Hiep & Gert Treurniet – Texas Instruments – VO | MBO | HBO | WO
Blauwe Theater

Interactieve klas: Binas en wiskunde met TI-Nspire en Navigator
TI-Nspire en TI-Navigator zijn geschikt om de interactie in de klas te verbeteren. Bekijk de mogelijkheden om te meten met de rekenmachine met samplefrequenties tot maximaal 100 kHz. Maak kennis met de mogelijkheden om leerlingen documenten, meetgegevens of vragen te sturen. Laat leerlingen meekijken naar elkaars werk. Sla de resultaten op en deel ze via een elo.


Federico Carozzi – Acer Computer b.v. – PO | VO
Oranje Theater

Samenwerking Acer en European Schoolnet
European Schoolnet (EUN) is een netwerk van 31 Ministeries van Onderwijs. De activiteiten van het European Schoolnet omvatten beleidsimplementatie, het uitvoeren van onderzoek, toepassen van innovaties, het aanbod van schooldiensten en de introductie van nieuwe kansen voor onderwijs en interactie. Het educatieve project van Acer in samenwerking met EUN startte afgelopen januari met de ambitieuze doelstelling de school naar de 21e eeuw te leiden via innovatie en het verstrekken van de mogelijkheid om nieuwe manieren van lesgeven en leren te ontwikkelen door het gebruik van technologie.


Marcel Martens – Xantes – PO | VO | MBO | HBO | WO
Rode Theater

Hoe bouw ik een goed draadloos netwerk?
Tijdens deze workshop zal Xantes ICT u uit de praktijk aangeven waar u rekening mee dient te houden bij het realiseren van een goed werkend draadloos netwerk.


Maartje de Reus & Etienne Brants – Kennisnet – PO
Grijze Theater

Hoe stel ik een programma van eisen op voor een elo?
Goed voorbereid de elo van uw wensen selecteren Hoe zorgt u ervoor dat uw elo is afgestemd op uw eisen in plaats van de op de beschikbare functionaliteiten? Kennisnet onderzocht binnen het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma hoe u een programma van eisen opstelt voor een elo. Hoe krijgt u de behoeften scherp en waar moet u allemaal aan denken?
Uitgangspunt van deze aanpak is de Vier in Balans monitor, waarbij de samenhang centraal staat tussen de ict-visie, docenten, educatieve software en de infrastructuur.
Deze sessie kan goed gecombineerd worden met de sessie ‘Ruimte voor talent’, maar kan ook prima afzonderlijk worden gevolgd.


Desirée Houkema – Kennisnet – PO
Groene Theater

Aan de slag met Acadin
Acadin is een leer- en werkomgeving voor hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs. 
De doelstelling van Acadin is een bijdrage te leveren aan uitdagend onderwijs op maat voor (hoog)begaafde leerlingen en ondersteuning te bieden aan hun begeleiders. Tijdens deze presentatie laat Desirée Houkema (SLO) zien hoe Acadin door middel van ict het leerproces ondersteuning biedt en het mogelijk maakt om onderwijs op maat te bieden.


Klaas Bellinga – Koninklijke van Gorcum BV – 
PO | HBO | WO
Vives Theater

Teachers Channel – bijblijven in het onderwijs was nog nooit zo eenvoudig
Door een demonstratie van Teachers Channel wordt u meegenomen in de praktische toepassing van de wet BIO. Bijblijven in het onderwijs voor leerkrachten was nog nooit zo eenvoudig.


Leander Versleijen – Adviseur Onderwijsstichting MOVARE Kerkrade – 
PO | VO | MBO
Microsoft Theater

Deelt recente successen, valkuilen en leermomenten met de Live@Edu implementatie
Leander Versleijen is adviseur Informatisering & Automatisering bij Onderwijsstichting MOVARE in Kerkrade. Hij deelt graag zijn recente successen, valkuilen en leermomenten met de Live@Edu implementatie die er voor zorgt dat ca. 7.500 leerlingen op 68 schoollocaties in Zuid Limburg nu gebruik maken van mail, skydrive, chat en webapps.


16.00 – 16.45

Hans Sanderse & Sietske Vissers – Ambassadeurs Kennisnet SO  – 
PO | SO
Gewoon Speciaal Theater 1

Muisvaardig? SO gepiept!
SO Gepiept, een leerlijn muisvaardigheid. Deze leerlijn is geschikt om systematisch, stap voor stap, muisvaardigheden aan te leren. De leerlijn is speciaal ontwikkeld om leerlingen waarvoor muisvaardigheid niet vanzelfsprekend is, zelfstandig de muis of een muisalternatief te laten bedienen en zo hun computermogelijkheden en dus hun wereld te vergroten. Deze leerlijn is zowel geschikt voor het po als het so.


Bob Hofman – Ambassadeur Kennisnet SO – 
PO | VO | SO
Gewoon Speciaal Theater 2

Twee landen, één doel – “Lerend netwerk Nederland – Curaçao”
Al vier jaar werken scholen uit po en so in Nederland, Suriname en Curaçao samen in projecten als OpMaat en Learning Circles. Maar al te vaak geïnitieerd en ondersteund door ict-ambassadeurs die op zoek zijn naar betekenisvol onderwijs en een zinvolle inzet van ict. Passend bij de leerbehoefte en beperking van ieder kind. Betrokken bij Kennisnet-ambassadeurstrajecten in Nederland en Curaçao, wil Bob Hofman in het schooljaar 2011-2012 die ontwikkeling versterken door ambassadeurs uit Curaçao en Nederland aan elkaar te verbinden: door middel van een studiereis bijvoorbeeld, schoolbezoeken en samen projecten opzetten en uitvoeren, immers: een geïnspireerd mens leert zoveel meer. Nieuwsgierig? Laat je inspireren!


Katja Denen – Ambassadeur Kennisnet SO -PO | VO | SO | MBO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 3

EHBSO: Help! Ik heb een zorgleerling!
Hoe vind ik de juiste ICT-aanpassing?
Iedere leerling kan werken met ict en media! Sterker nog: ict kan de (leef)-wereld van uw zorgleerling vergroten. Laat uw inspireren en informeren over de mogelijkheden van ict bij uw zorgleerlingen.


Dick Lunenborg & Eric de Quartel – Ambassadeurs Kennisnet SO – 
PO | SO | Passend Onderwijs
Gewoon Speciaal Theater 4

Verrijk je leeromgeving met RFID technologie
RFID technologie is vergelijkbaar met een geavanceerde barcode die kan worden gelezen door een PC of een ander apparaat. De RFID-chip kun je koppelen aan ieder (leer)object en je kunt deze chip vooraf programmeren. Acties zoals het starten van video, uitspreken van tekst, tonen van informatie of het afspelen van muziek zijn mogelijk. Veel meer onderwijstoepassingen, waarbij RFID technologie kan worden ingezet, zijn denkbaar. In deze workshop ziet u pakkende voorbeelden, verkent u de mogelijkheden van deze innovatieve toepassing en wordt u aan het denken gezet om toepassingen voor RFID in uw eigen onderwijspraktijk te bedenken.


John van Dongen – 
PO | VO | MBO
Gele Theater

Sociale media: meerwaarde voor eigentijdse schoolleiders en scholen?
Sinds de introductie van mogelijkheden als Hyves, LinkedIn en Twitter, zijn online sociale netwerken uitgegroeid tot een snel en efficiënt communicatiemiddel voor mensen over de hele wereld. Scholen lijken hierbij soms de laatste bastions te zijn, waar veel van de meest populaire social networking sites juist  verboden zijn voor studenten, leerlingen, leerkrachten en ondersteunend personeel.
Misschien is dit wel te wijten aan een gebrek aan kennis over de beste manier om het juiste gebruik te waarborgen. Maatschappelijke ontwikkelingen pleiten er voor om ook binnen onderwijs multimedia en sociale netwerken te omarmen, om de kwaliteit van het onderwijs, maatschappelijke borging, motivatie en prestaties van lerenden te laten toenemen.
Kan eigentijds onderwijs eigenlijk nog wel om  sociale netwerken heen? Een bloemlezing van de pro`s en contra`s


Herman Rigter – Verenigde scholen J.A. Alberdingk Thijm – VO
Blauwe Theater

iPad en iPod Touch in het onderwijs
Op de Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm (PO en VO) wordt veel onderzoek gedaan naar de toepassings(on)mogelijkheden van de iPad en de iPod Touch in het onderwijs. In deze presentatie zal worden aangegeven welke positie deze mobiele devices binnen onze organisatie (gaan) innemen, welke mogelijkheden ze bieden voor het onderwijs en wat de voorwaarden zijn voor succesvol gebruik.


Rini Kamp – AFAS ERP software – PO | VO
Oranje Theater

Meer grip op uw PSA door E-HRM
De workshop is bedoeld voor onderwijsinstellingen die worstelen met hoge HRM- en Payrollkosten, dubbele vastlegging en beperkte managementinformatie. In AFAS Profit is de financiële administratie en HRM en Payroll geïntegreerd. Geen gedoe met losse Excellijsten meer.


Tessa van Zadelhoff – Warempel – PO
Rode Theater

Reisbureau Beartravel: ict-toepassingen in de praktijk
Groep 7 van OBS De Kleine Beer is een reisadviesbureau gestart. Binnen dit reisbureau worden reisadviezen gemaakt voor mensen die een stedentrip binnen Europa willen gaan maken. De leerlingen verzamelen informatie over de stad, maken folders en filmpjes, communiceren via Twitter en een weblog en geven reisadviezen met een berekening van de kosten erbij.


Mark Schiedon – Fronter – 
PO | VO | MBO | HBO | WO
Grijze Theater

Visuele opdrachten in virtuele ruimtes
Veelal worden er opdrachten gegeven waarvoor leerlingen een Word-documentje moeten inleveren bij de docent. Dit kan toch veel moderner! Door de leerlingen creatieve, visuele opdrachten te geven, stijgt de motivatie enorm, bij studenten én docenten. Dit sluit veel beter aan bij de belevingswereld van de leerlingen en studenten. Tijdens de sessie laten we zien hoe u eenvoudig deze opdrachten kunt u geven en beoordelen binnen de leeromgeving van Fronter.


Aad van der Drift – Zernike College – 
PO | VO | MBO | HBO | WO
Groene Theater

Interactie met digiborden
We gaan op basis van een groot aantal e-tools (kleine programma’s) laten zien hoe interactie met een digibord mogelijk is.


Koos Eichorn & Jeroen van Kesteren – AB-ZHW en Hogeschool Leiden – 
PO | VO
Vives Theater

ICT in de klas: de leraar moet weer leren
Nu computers en digitale schoolborden op scholen gemeengoed zijn geworden, wordt het tijd ze ten volle te benutten. En dat is minder makkelijk dan het lijkt, want docenten hebben vaak geen idee hoe onderwijs en ict te combineren. De Pabo Leiden en AB-ZHW, de ict-afdeling van Lucas Onderwijs in Den Haag, verzorgen daarom een eenjarige post-hbo opleiding ‘Onderwijs en Moderne Media’. Speciaal gericht op de docent die méér wil met ict in het onderwijs.


Harald Dikkers – Leerkracht basisschool – PO | VO | MBO
Microsoft Theater

Bespreekt concrete lesvoorbeelden o.b.v. Microsoft producten
Harald Dikkers, leerkracht aan een basisschool, vertegenwoordigde eind maart 2011 Nederland in de Europese wedstrijd IEF 2011 in Moskou. Hij bespreekt zijn project rondom Kodu en lesvoorbeelden van andere deelnemers die u morgen meteen in uw praktijk kunt gebruiken.